Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ-Το Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας

Το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποίησαν τα δύο τμήματα της Α Λυκείου τη σχολική χρονιά 2015-2016 είχε θέμα του το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας, που με την αποκάλυψή του έχει γίνει το καινούριο σύμβολο της Λάρισας, καθώς  συνδέει με απτό και εντυπωσιακό τρόπο το παρελθόν με το παρόν της. Στόχοι του προγράμματος ήταν η γνωριμία με το αρχαίο ελληνικό θέατρο γενικά και ειδικότερα με το αρχαίο θέατρο της πόλης μας. Έτσι, οι μαθητές ασχολήθηκαν με το θέατρο ως ιδιαίτερο οικοδόμημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και με τις μάσκες (προσωπεία) ως χαρακτηριστικό της αρχαίας ελληνικής θεατρικής πράξης. Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σχέσης μας με το παρελθόν, καθώς στο σχολείο έγινε και μια παρουσίαση της υποψηφιότητας της πόλης μας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Στα πλαίσια του προγράμματος οργανώθηκε επίσης μια διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δίον και στη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 Απριλίου, με σκοπό αφενός οι μαθήτριες και οι μαθητές να παρατηρήσουν και να συγκρίνουν το αρχαίο θέατρο της Λάρισας με το αρχαίο θέατρο του Δίου, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την αρχαία ιερή πόλη των Μακεδόνων και αφετέρου να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη της οποίας τα μνημεία είναι ενταγμένα στην πολιτιστική -και όχι μόνο- ζωή της σύγχρονης πόλης.
Το πρόγραμμα λοιπόν αποτέλεσε αφορμή για ενασχόληση και προβληματισμό για τη σχέση μας με το παρελθόν. Ελπίζουμε να δημιούργησε γόνιμο έδαφος για τη βαθύτερη γνώση, εξοικείωση και εκτίμησή του αλλά και για δημιουργικές ιδέες που θα ενσωματώνουν το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον.  

Υπεύθυνοι καθηγητές: Βικτώρια Δημητρίου (φιλόλογος-συντονίστρια) και Κώστας Ευαγγέλου, (χημικός- διευθυντής του σχολείου μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου